Friday, February 2, 2007

Hoe maak je Lange Jannen

Hoe bijvoorbeeld een Lange Jan gemaakt wordt Eerst worden de suikers en de glucosestroop afgewogen en in een grote ketel gemengd. In diezelfde ketel wordt ook water toegevoegd en wordt het mengsel gekookt. Dan wordt de gekookte Lange Jan-massa in een grote bak gestort om af te koelen. In die bak worden poeder, de gelatine en een beetje plantaardig vet (voor de smeuïgheid) toegevoegd. Het 'Lange Jan-deeg' is nu klaar. Om het lekker zacht en soepel te maken, moet het nog wel een hele tijd heel goed gekneed worden. En om de verschillende smaken te krijgen, worden nu ook het vruchtensap en de natuurlijke kleurstoffen toegevoegd. Is de machine klaar met kneden dan komt de, inmiddels flink afgekoelde, klomp deeg op een 'trekmachine' terecht. Die maakt er (net als bij deeg voor een taart) een grote platte plak van. Deze plak komt bij de volgende machine aan, die er keurige langwerpige staven van snijdt. Daarna wordt er om iedere Lange Jan een papiertje gevouwen. Natuurlijk volgt er nu ook nog een kwaliteitscontrole, want elk snoepje moet aan strenge eisen voldoen. Tot slot worden automatisch in elk zakje 15 Lange Jan-staven verpakt. Ze zijn nu klaar om naar de winkel te worden gebracht.

No comments: