Friday, February 2, 2007

Recept voor kauwgom

Hoe kauwgom gemaakt wordt Kauwgom wordt gemaakt van voornamelijk vijf ingrediënten; gom, suiker, glucosestroop, zachtmakers en smaakstoffen. De gom is het belangrijkste ingrediënt en verbindt als het ware de andere ingrediënten met elkaar. De gom kan gewonnen worden uit een aantal boomsoorten die sap afscheiden wat geschikt is om kauwgom mee te maken. De bekendste kauwgomboom is de ‘Sapodilla’. Het sap wordt via een snee in de boom opgevangen. Dit kan alleen maar bij bomen die meer dan 20 jaar oud zijn en dan kan het maar één keer in de 4 jaar. Inmiddels zijn er daarom ook manieren bedacht om synthetische gom te maken. Deze synthetische gom biedt ook andere voordelen zoals verbetering van de textuur en dat de kauwgom langer de smaak behoudt bij het kauwen. Behalve gom zit er ook suiker en glucosestroop in kauwgom. Dit zorgt ervoor dat kauwgom in je mond snel zacht wordt en aangenaam is om te kauwen.Tegenwoordig is er steeds meer suikervrije kauwgom. In plaats van échte suiker worden er suikervervangers toegevoegd, zoals sorbitol, mannitol, xylitol en lacitol. En in plaats van glucosestroop wordt ook maltitolstroop gebruikt. De ‘zachtmakers’ zoals glycerine en andere plantenolie producten worden in de kauwgom verwerkt om de ingrediënten met elkaar te vermengen en de gum zacht en flexibel te houden. In kauwgom zitten ook smaakstoffen. Aan kauwgom die naar pepermunt smaakt, wordt olie uit de pepermuntplant toegevoegd, een natuurlijke smaakstof. Voor de kleur worden natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen gebruikt. Bietensap bijvoorbeeld geeft kauwgom een rood kleurtje.Maar smaken verschillen… Bijvoorbeeld Amerikanen zijn gek op kauwgom met mintsmaak en ook in Nederland en Vlaanderen staat deze smaak bovenaan. Maar kauwers in Scandinavië zijn dol op kauwgom met de zoute salmiaksmaak. Zuid-Europeanen daarentegen houden van zoete, fruitachtige smaken. Pepermuntkauwgom is geliefd over de hele wereld. In Japan bestaan meer dan 150 verschillende smaken kauwgom! Ze maken er zelfs bloemenkauwgom en kauwgom die naar augurk smaakt! In de fabriek wordt de natuurlijke en de synthetische gom verwarmd en gesmolten. In grote smeltketels wordt de gom vloeibaar gemaakt. Als deze daarna weer is afgekoeld, ontstaat er een soort deeg. Het deeg wordt in grote kneedmachines gestort. De overige ingrediënten zoals suiker en glucosestroop, of de vervangers hiervan, worden erbij gedaan. Daarna worden de natuurlijke of kunstmatige kleur- en smaakstoffen en de zachtmakers toegevoegd. Na het kneden gaat de kauwgommassa door verschillende grote walsen. Elke wals heeft andere afmetingen die ervoor zorgen dat de kauwgom de gewenste dikte krijgt. Een snijmachine snijdt daarna de kauwgom in een bepaalde vorm. Dragees, toffees en ballen van kauwgom krijgen nog een nabehandeling. Ze gaan de zogenaamde drageepan in. In die ronddraaiende trommel krijgt de kauwgom een drageelaag. Dat is een laag die ervoor zorgt dat de kauwgom sterker smaakt of een mooie kleur heeft. Als de drageelaag droog is, krijgen de dragees of ballen in de drageepan nog een glanslaag.Natuurlijk wordt ook bij het maken van kauwgom de ingrediënten, en elke stap in het productieproces zorgvuldig door de kwaliteitsdienst gecontroleerd.